Finnlandstur med Funky Penguins

Funky Penguins ble plukket ut av UKM Norge til å dra på utveksling til den finske byen Åbo og besøke festivalen Nuori Kulttuuri, Sounds som er en slags versjon av UKM hvor ungdommer fra hele Finland får delta og vise sine talenter. Guttene ble overlykkelig da de fikk beskjeden om at de skulle få dra hit, og syntes at det å få muligheten til å vise seg utenlands var en vel så god premie som å få spille på UKM festivalen.

Funky Penguins ble plukket ut av UKM Norge til å dra på utveksling til den finske byen Åbo og besøke festivalen Nuori Kulttuuri, Sounds som er en slags versjon av UKM hvor ungdommer fra hele Finland får delta og vise sine talenter.

Guttene ble overlykkelig da de fikk beskjeden om at de skulle få dra hit, og syntes at det å få muligheten til å vise seg utenlands var en vel så god premie som å få spille på UKM festivalen.

 

Fredag 25. mai dro vi fra Bergen til Åbo. Vi måtte opp tidlig, og hadde mange timer foran oss med reise. Alle var veldig spente på hva vi hadde i vente, for vi visste ikke annet enn at Funky Penguins skulle spille en konsert på Caribia scenen, men hadde avtalt med Sari som var koordinator for utvekslingen at hun skulle møte oss og gi mer informasjon når vi var i Åbo.

 

Gutta er klare for ombordstigning
Gutta er klare for ombordstigning

Etter 10 timer på reisefot landet vi endelig i to tiden. Jeg hadde snakket med Sari på telefon, og ga henne signalementer på hvordan hun skulle finne oss i mengden. Hun betrygget oss med at det var ingen problem, jeg var usikker på om vi hadde forstått hverandre, men håpte på det beste når vi landet. Det viste seg nemlig at flyplassen var såpass liten, at vi ikke kunne ha gått oss bort om vi så hadde prøvd. Utenfor stod en smørblid Sari og ønsket oss velkommen! Stemningen ble fort satt mellom den tøysete Funky Penguins gjengen, og den blide Sari.

Vi dro fra flyplassen og fikk sett litt av Åbo underveis. Vi dro rett til ene scenen Vimma som var et slags kulturhus hvor gutta skulle bli intervjuet av en ungdoms nettredaksjon som var veldig spent på å møte de norske guttene. (les intervjuet her; http://sounds.nuorikulttuuri.fi/uutiset/musikaliska-pingviner/) Etter intervjuet gikk turen videre til en restaurant på elven hvor vi spiste lunsj og fikk mer informasjon om hva som skulle skje i helgen.

Til alles overraskelse viste det seg viste det seg at det var bekreftet at Funky Penguins skulle spille på åpningsseremonien, kun få timer unna! Gutta ble selvsagt svært glade, og litt nervøse da Sari fortalte hvor mange de skulle spille for, men total inntrykket var nok glede, veldig mye glede!

 

Åpningskonserten i Caribia

Etter at vi var god og mett gikk vi tilbake til kulturhuset Vimma hvor all bagasjen lå. Sari viste oss skolen hvor vi skulle sove, og vi var så heldig at vi fikk vårt eget klasserom til dispensasjon! Vi gjorde oss klare for å møte Inger-Lise fra UKM Norge, og dra til Cariba scenen hvor åpningskonserten skulle være kl 19:00.

Det var litt tekniske problemer da Funky Penguins skulle på scenen, og de fikk ikke hatt lydprøve, men likevel imponerte de stort! Det finske publikummet og ungdommene tok gutta hjertelig i mot og danset foran scenen, selv ministre og høyt profilerte ble med på dansen! Det var ikke så mange oppmøtte som det Sari hadde sagt det kom til å bli, men de som var til stede fikk norsk musikkglede servert! Arrangøren ble mildt sagt imponert så etter konserten fikk gutta være med på middag med dem, og kjørt hjem i taxi til skolen.

 

Siden festivalleder Panu var så fornøyd med at Funky Penguins «reddet» kvelden dagen før, ønsket han å tilby oss pass til spaet(badeland) på Caribia lørdagen, dette takket vi selvfølgelig ikke nei til! Så etter at vi hadde vært litt på Vimma, og sett oss litt rundt om i byen dro vi på badelandet og hadde det kjekt sammen med andre deltagere fra Sounds. Vi fant en buss tilbake til byen og gikk for å spise middag. En liten utfordring var jo at på kvelden så ble alle restaurantene gjort om til barer, så det var ikke bare bare å finne et sted hvor en gjeng med ungdommer kunne sette seg ned å spise. Etter en sightseeing i byen fant vi omsider en kina-restaurant hvor vi fikk servert meget sterk middag. Alle var fornøyde! Vi skulle egentlig på konserten som var på Caribia om kvelden, men bestemte oss heller for å dra på Vimma hvor det var jam og mange deltagere som spillte på åpen scene. Det var veldig kjekt å se hvor mange flinke unge musikere som deltok!

Vel tilbake på skolen oppdaget guttene at de hadde fått mange beundrere, da døren til rommet vårt var full i lapper med funky Penguins og hjerter.

 På søndag stod vi tidlig opp for å rekke å spise frokost, og være på Caribia scenen hvor Funky Penguins også skulle spille konsert. På Caribia fikk vi se mange andre flinke artister, litt dumt var det at alt foregikk på samisk, og noen ting ble sagt på svensk, så vi satt nå bare å smilte med og nøt det musikalske innholdet. Heller ikke nå var alt det tekniske på plass, men det var tydelig at de hadde gjort seg noen erfaringer siden fredagen. Litt morsomt var det også å se at en del av rockebandene hadde latt seg inspirere av Funky Penguins, og begynte å reklamere seg selv med at de hadde Facebook side, noe som ikke var vanlig at de hadde gjort tidligere i følge Sari. Noe som Nuori Kulttuuri hadde lagt stor vekt på var de faglige tilbakemeldingene til deltagerne, og en fagjury ga konstruktiv tilbakemelding til hvert eneste band, noe gutta i Funky Penguins satte veldig pris på. Fagjuryen ga de en tilbakemelding på engelsk, og hadde ingenting spesielt å utsette på utførelsen deres. Etter konserten gikk vi tilbake til skolen å hentet tingene våre, for å ta dem med på hotellet hvor vi skulle sove siste natten. Alle var svært fornøyd med å sove på hotell!

På kvelden traff vi Sari, Panu, og noen andre fra Sounds som tok oss med for å spise pizza, og Sari ble med på en spasertur etter middagen og viste oss rundt i byen. Vi gikk langs elven og fikk tatt en liten ferge som gikk på tvers av elven, veldig gøy. På returen kom vi over en jazzscene, og guttene ville selvfølgelig sjekke dette ut! Inne var det et lokalt jazzband som spillte, og når de hadde pause var ikke gutta verre på det enn å spørre om å få overta, noe som selvfølgelig ikke var et problem!

De spillte en mini-konsert på den lokale jazzscenen og fikk masse ros fra publikum, og artistene!

Søndag var vi oppe kl 04.30, og klar for hjemreise! Sari hadde ordnet en taxi som stod klar for å hente oss. Morgentrøtt og fæl hadde jeg sett på feil billett, og var et øyeblikk panisk for at vi var for sen, men det viste seg det at Finland ikke er i samme tidssone, og at jeg hadde sett på feil billett. Ingenting vekker 5 ungdommer og en reiseleder som litt panikk på morgenkvisten! Etter å fått sjekket inn i Åbo, fått levert instrumenter der de skulle, og drukket litt kaffe, tok vi flyet til København hvor vi måtte vente en liten stund. Vi fikk spist frokost og alle var fornøyde. Etter å ha oppsummert litt rundt frokostbordet fant vi ut at vi var veldig fornøyd med oppholdet! Best likte vi at Nuori Kulttuuri hadde fokus på det faglige for artistene, og at alle fikk en veldig utfyllende tilbakemelding. Vi var også veldig fornøyd med den fantastiske Sari som viste oss rundt. Litt dumt var det at informasjon var vanskelig å finne ut på forhånd, og at det meste var på finsk, de burde hatt en del mer infotekst på svensk i tillegg.

 

Vi ønsker med dette å takke UKM Norge for at vi fikk dra på utveksling!

 

Beste hilsen fra

Cathrine, Sigurd, Martin, Anders, Jacob, og Jonas

 

 

Lenker:

http://sounds.nuorikulttuuri.fi/uutiset/kickstart-for-sounds-pa-fredag-kvall/

Artikkel om åpningen

 

http://sounds.nuorikulttuuri.fi/uutiset/musikaliska-pingviner/

Intervju med Funky Penguins

 

http://askøyværingen.no/kultur/klar-for-finland/

Lokalavis intervju