Rockebandet NO RESISTANCE på MUSIC DIRECT

Musik Direkt er Sveriges største «live-band»-konkurranse for ungdom mellom 13 og 19 år.

Musik Direkt er Sveriges største «live-band»-konkurranse for ungdom mellom 13 og 19 år. Musik Direkt er et samarbeid mellom Jeunesses Musicales Sverige, länsmusikkorganisasjoner og foreninger rundt om i Sverige.

1

Riksfestivalen er en stor galla-finale/festival i Västerås 8-12 mai, hvor vinnere fra hele landets «län» møtes til workshops, konserter, prisutdelinger og for sosial sammenkomst, og kan sammenlignes med UKM-festivalen i Norge.

Finale 1 ble avholdt torsdag, finale 2 fredag, og selve galla-kvelden med prisutdeling lørdags kveld. I tiden mellom selve konsertene kunne deltagerne delta på workshops av forskjellig innhold og karakter knyttet til formidling og kunnskap om musikkbransjen. Det ble også gitt tilbud om sminke og fotografering til hjemmesider og presseskriv for deltagerne, samt muligheter til å benytte seg av øvingsrom i tidene før og mellom konsertene. Alle innslag fikk også en lengre opptreden på en av festivalens ute-scener i løpet av helgen.

2

Rockebandet NO RESISTANCE fra Sandnes i Rogaland, fikk æren av å opptre som internasjonal gjesteartist ved Riksfestivalen av Musik Direkt i Västerås 9-12 mai 2013, som et ledd i utveksling mellom UKM og Musik Direkt. Bandet er også ett av innslagene som skal representere Rogaland under UKM-festivalen i Larvik 23-27 juni.

Guttene fikk opptre på galla-kvelden lørdag 11. mai, hvor selve prisutdelingen foregikk, samt en lengre opptreden på en av byens og festivalens utescener dagen før.

10 av i alt 22 innslag på Riksfestivalen/finalen fikk utdelt priser fra arrangørene og juryen. De tre hovedprisene var:

 

 1. pris: Opptreden på den internasjonale IMAGINE-festivalen i Kristiansand. Prisen gikk til «dragspelaren» Daniel Eliasson.

3

2. pris: Opptreden på den Belgiske Imagine-festivalen i Brüssel. Prisen gikk til gitaristen Salomon Jacobsson

4

3. pris: Opptreden under UKM-festivalen i Larvik. Prisen gikk til metall-bandet VOID.

5

Om turen:

Vi reiste fra Stavanger onsdags ettermiddag og ankom Västerås ut på kvelden. Overnattinger fant sted på Best Western og First Hotell Plaza i sentrum, i gangavstand fra hovedscenen på konserthuset.

Dagene startet med info-møter i konserthuset fra klokken 09.30, og deretter var det workshops, først med Malin Kairis som jobber for MTA Productions.

Her fikk man info om hvordan forholdet mellom booking-agent, artist og arrangør fungerte, samt nyttige tips om hvordan bygge et varemerke, nettbygging og nyttegjøring av presseagent, hjemmesider/Facebook og lignende.

Guttene i bandet fikk, som alle deltagere, også tilbud om å få tatt pressebilder av en innleid fotograf, samt å booke seg øvingstid for å forberede innslagene sine.

Neste workshop var med den svenske Blues-legenden Clas Yngstrøm (Sky High) som bl.a. er kjent for sine tolkninger av musikken til Jimmy Hendrix.

Yngstrøm øste av sin erfaring, både musikalsk og i dialog om hvordan livet som musiker hadde vært. Nyttige tips om hva man bør være observant på i forhold til signering av kontrakter, rettigheter til eget materiell osv.

Mellom workshopene var det konserter på festivalens scener rundt om i byen. Alle deltagere fikk, i tillegg til konkurransen som foregikk i konserthuset, mulighet til en lengre opptreden på en av disse scenene.

Her var litt dårlig oppmøte blant sivilbefolkningen, men deltagerne støttet godt opp om hverandre i god festival-ånd.

Etter første «Finale-konsert» og kveldsmat, var det klart for Jamsession! Dette foregikk i foajeen på konserthuset og var et særdeles populært tiltak. Jamsessions ble det både fredag og lørdags kveld også, i en herlig sammenblanding av genrer og utrykk. Jam-verten fikk mye å holde styr på med den store pågangen av påmeldinger her etter hvert. «No Resistance» måtte også en tur opp på jam-scenen etter påtrykk fra undertegnende og funksjonæren til artistene Ida og Elina, to Singer/Songwriters fra Kalmar.

No Resistance hadde sin opptreden på byen fredags formiddag, hvor de ble lagt merke til av nærgående yngre fans. Bandet måtte posere på bilder og skrive autografer. Som nevnt litt sparsommelig oppmøte, men en flott gjennomgang for bandet før den store kvelden.

Andre «Finale-konsert» forløp som den første, med et generelt høyt nivå på utøverne.

Et par innslag skilte seg nevneverdig ut som potensielle vinnere, men det var også knyttet stor spenning rundt de mange innslag som fulgte etter. Juryen ble sittende til langt ut i de sene timer med oppdraget å fordele alle prisene. Det var knyttet stor spenning til lørdagens galla-finale, og det merket man godt hos deltagerne hele helgen.

6

Galla-kvelden åpnet med gjesteartisten Anna Rune fra Belgia, som hadde tatt seg videre fra landsdelsfinalen til den nasjonale Imagine-finalen i Belgia.

7

Deretter var det No Resistance sin tur opp på scenen. De spilte to låter, og ble svært godt mottatt av deltagere og publikum. Lyden og lys i konserthuset var særdeles godt i varetatt, slik at de fikk de aller beste forutsetninger for opptredenen sin. Konsertene her ble også streamet live til festivalens hjemmeside, slik at venner, familie og fans kunne følge med fra alle verdens kanter.

Mellom innslagene ble det delt ut priser til forskjellige innslag, men de tre beste prisene, nevnt over, ble spart til slutt. Undertegnende fikk æren av å dele ut prisen til VOID, som får delta under UKM-Festivalen i Larvik.

8

Neste innslag var med Gustav fra Sverige, som vant Musik Direkts Riksfestival i fjor, og ble sendt til Imagine-festivalen i Romania. Den vant han også! I løpet av sommeren skal Gustav innom flere ungdomsfestivaler rundt om i Europa, blant annet Imagine-festivalen i Kristiansand og UKM-festivalen i Larvik.

9

Før de tre gjeveste prisene til slutt ble delt ut, fikk vi en halvtimes konsert med bandet Abalone Dots som vant Musik Direkt allerede i 2003. De har siden gjort stor suksess både i Sverige og USA med sin spesielle miks av bluegrass og country i herlig flerstemt sang.

Riksfestivalen har nå blitt arrangert 27 ganger, og deltagerne kommer, på lik linje med UKM, fra delsfinaler via «fylkesfinaler» og til Riksfestivalen.

Juryen har fire hoved-kriterier for bedømmelse:

  • Musikalsk kvalitet.
  • Kommunikasjon og utstråling.
  • Originalitet og personlig tolkning.
  • Scenisk helhetsuttrykk.

Alle deltagerne fikk skriftlige tilbakemeldinger fra juryen, med saklige, kritiske og motiverende tips til forbedring av sitt innslag/uttrykk.

Det var et særdeles godt fornøyd reisefølge som forlot Västerås på søndags formiddag i taxi til Arlanda flyplass, og bandet gleder seg stort til festivalen i Larvik i juni.

10